2. februar

Drugog februara 2014. godine bila sam u Štrik-Trik šopu.

02-02
2. FEBRUAR, akril i kolaž na papiru, 24 x 30 cm

A jednog 2. februara na Svetski dan močvara i Dan mrmota…

SIVI FIL

Košava odiže zavese, iako su prozori iza njih zaptiveni ćebadima i onim beskorisnim samolepljivim trakama sa sunđerom. Spolja dopire buka vetrova koji se u titanskoj borbi tuku za prevlast nad nebom. Nigde planine u okolini da im lupi šamar i prene ih iz histerije. Treći dan je kako duva košava i nadam se da je ovo dan kada će stati, da ne moramo da proveravamo opet da li stvarno traje tri, sedam ili dvadeset i jedan dan. Fransoa mi je jednom rekao: U Novom Sadu stalno duva vetar. Ma, kakvi, brecnuh se na tadašnjeg udvarača misleći kako je mlak. U Novom Sadu? Svašta! To sam iskreno i mislila u tom trenutku, ali od tada kad god bi košava poput rendgenskih zraka prošla kroz mene, setila bih se tog svog neopravdanog patriotizma. Razmišljam o tome i sada dok mećava nalazi sve pukotine u ovom stanu, sve kroz koje makar i malo može da se struji.

Odlučujem da sestrićima ispečem kolače i vetru ugrejem prste vrućom rernom. Na Fejsbuku Irina postavlja link B92: Danas je Dan mrmota. Naravno, pomislim. Am I upseting you, princess? Bil pita Endi preko sunđera mikrofona. You know, you want prediction about the weather? You’re asking the wrong Phill. I’ll give you a winter prediction. It’s gonna be cold, it’s gonna be grey and it’s gonna last you for the rest of your life!

Endi ga uplašeno gleda. Ne boji se sive prognoze, boji se blama. Šta će reći prolaznici, publika, šta će reći šef TV stanice. Ali, Bili ne mari za njih. Mrzovoljan je, jer ima pred sobom beskrajno težak zadatak – da nauči da voli svoje sivilo. Šerujem da svi vide našu muku, oblačim još jedan džemper, pogledam mrko u košavino brujanje i počinjem da pripremam kolače.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s