14. FEBRUAR – Svetski dan zaljubljenih

ZALJUBLJENI KONCEPTUALNI MURALISTA U RIU

Sve je počelo u policijskoj stanici na proslavi povodom njegovog odlaska iz službe. Promena karijere. Hrabra odluka, u srednjim četrdesetim napustiti stalan posao u državnoj službi i postati slobodan umetnik. Svi zaposleni su se zdali da sa dva spreja ispišu šefu poruke po zidovima prijemnog odeljenja. Nekakve poruke sa lepim željama, umesto papirnih čestitki. On sve to posmatra, proćelav, žilav i srećan, pogleda užarenog i otsutnog, već na putu ka svom novom životu. Uzima sprej pun Iv Klajn plave boje i raspršuje ga po svom licu. To je očito boja neškodljiva za kožu i udisanje. Plavetnilo pada na njegovo lice i čitav zid sa porukama iza njega. Pigment je snažnog intenziteta i pokriva čitavu površinu zida i njegovog lica. Samo se oči bele…

U jednoj stambenoj četvrti u Rio de Žaneiru, na najvišoj terasi ne baš najnovije zgrade, sa interesantnim plavim muralom, jedna plavuša objašnjava TV ekipi kako je nastao mural: On u svakom gradu uradi isto, odabere fasadu, sa vrha zgrade se spusti užetom do sredine površine zida, zatim isprejiše čitavog sebe i fasadu, tako da na njoj ostane samo njegova silueta u pređašnjoj boji oronulog zida. U istoj toj boji zida ostane ispisano i pitanje: Kada ćeš doći po mene? On je zaljubljen, znate… Na terasi sede i dve devojke za malim sobnim štafelajima i slikaju vedute grada, vrlo smerno pod pogledima TV ekipe.

Voljena tako saznaje iz novina šta njen bivši radi po svetu, odlazi u Rio i kaže mu: Sav si plav po licu! Na koži kraj korena kose (koju sad opet ima) još uvek se vide tragovi neisprane plave boje. Ona lizne svoj palac da pokuša da izbriše boju sa njegovog čela. On je srećan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s